25 dec. 2015

Comparații nesemnificative, invidie.

„Invidia este unul dintre cele mai puternice sentimente. Invidia înseamnă a trăi prin comparație. Cineva e mai sus decât tine. Te afli întotdeauna undeva, pe o treaptă din mijlocul unei scări. Scara e cumva asemenea unui cerc, unei roți, pentru că nimeni nu ajunge la capătul ei. Fiecare e blocat undeva la mijloc. Cineva e întotdeauna mai sus decât tine, iar asta te ofensează și te menține într-o stare de luptă prin toate mijloacele posibile. Succesul îți va da toate drepturile, insuccesul îți va dovedi că ai greșit. Prin urmare, ceea ce are importanță e succesul, iar pentru a-l atinge, orice mijloc e permis. Gândești că nu trebuie să-ți pese de mijloacele prin care-l atingi și, de fapt, așa e, nimănui nu-i pasă. Ținta e să urci cât mai sus pe scară. Problema e că niciodată nu vei ajunge la vârful ei. Mereu va fi cineva deasupra ta și, oricine ar fi, va crea în tine invidie, pentru că el a reușit și tu nu."
   De la mândrie până la invidie e un drum lung, dar care poate fi străbătut într-o clipă. O clipă ce ne poate transforma gândirea limpede în una încețoșată și ne poate zăpăci mințile.
    Un studiu al site-ului "Practic Sănătate" ne arată 5 mici paşi ai invidiei şi ne explică care sunt consecinţele sentiment, a acestei stări nesemnificative:
 -> 1. Neîncredere în sine
Măsura în care te compari cu alţii este măsura în care nu-ţi cunoşti propria valoare şi denotă neîncredere în propria persoană, în propriile forţe. Şi nu faci decât să tot adânceşti prăpastia, să mai ştirbeşti câte un pic imaginea pe care o ai despre propria persoană. Tocmai pentru că nu ai încredere în tine constituie motivul pentru care te compari cu ceilalţi din jurul tău. O persoană împlinită nu se compară cu nimeni. Nu are nevoie.
2. Devii dependent
Tot aşteptând să fii apreciat de ceilalţi, le permiţi să-ţi controleze sentimentele. Dacă ai maşină şi alţii ţi-o admiră, te simţi grozav. Dacă nu ai, iar alţii da, faptul te indispune. Dispoziţia şi trăirile tale depind de alţii, de aprecierile lor.
3. Eşti influenţabil
Orice ai face, alţii sunt ce-i care-ţi indică direcţia în care trebuie să te îndrepţi.
4. Poţi fi indus în eroare
Mercedes-ul lui Popescu nu e al lui, ci cumpărat în leasing de firma la care lucrează, iar casa cu care se tot laudă Ionescu este un apartament de două camere într-unul din cartierele mărginaşe ale oraşului. Părcă nu sunt chiar „realizări“ de invidiat. Zvonurile au proprietatea de a putea fi uşor distorsionate, aşa că e posibil să-ţi macini nervii şi să-ţi pierzi timpul gândindu-te la ceva ce nici măcar nu există.
5. Pierzi timp
Când, de fapt, ai avea atâtea lucruri mult mai interesante şi mai importante de făcut, nu-i aşa? Şi energie. Căci toate gândurile îndreptate spre o altă persoană înseamnă şi consum de energie. Când vei înceta să te mai compari cu alţii, vei avea mai mult timp şi energie pentru tine, viaţa şi tot ceea ce înseamnă ea ţi se va revela dintr-o cu totul altă perspectivă, în alte culori. Vei întrevede mult mai multe oportunităţi, pe care înainte nu le-ai observat. Vei face doar ceea ce vrei tu cu adevărat, activităţile pe care le vei desfăşura îţi vor aduce satisfacţii şi, drept urmare, vei obţine mai multe „victorii“ şi satisfacţii în tot ceea ce faci. <-
   Invidia îşi face apariţia când nu ne aşteptăm. Tânjim la ceea ce o persoană are şi noi nu. Ne dorim, spre exemplu, să arătăm (legat de aspectul fizic) ca o persoană mai arătoasă, mai musculoasă... 
*Mulţumeşte-te cu ceea ce ai, este al tău, şi nimeni nu îţi poate revendica acel lucru.*