2 nov. 2016

Ce-ţi rezervă viitorul?

     Revenind la un subiect dezbătut acum ceva vreme, schimbând idei între timp cu mai multe persoane, oameni de cultură, doresc să vă întreb: Ce, sau mai degrabă, câte schimbări ţi-ai face în actualul stil de viaţă pentru a-ţi rezerva un viitor "profitabil", atât economic, cât şi spiritulal?
     Eşti o persoană tânără, frumoasă, dar vârsta aceasta te tratează c-o stare de moleşeală, de lene fizică; nu vrei să faci nimic, laşi să treacă timpul ca o apă curgătoare: lină, nepăsătoare; la fel devi şi tu, o fiinţă nepăsătoare pe zi ce trece, dar asta nu te va ajuta... Ah! presupun acum, că, în timp ce ai citit ultima frază ai fost gen: "meh! auzi şi la ăsta, îmi dă el mie lecţii de viaţă, despre viitor, dar e la fel ca noi, poate mai rău...".
   Recunosc, sunt la fel ca voi toţi. Vârsta este cea cu 3 "tăişuri": poate fi creativă, spontană sau monotonă(leneşă, indiferentă). Primul "tăiş" este cel mai greu de atins, pentru că, pentru acesta trebuie muncit din greu, multă muncă psihică şi fizică, dar în prezent cine-şi mai bate capul pentru a-l atinge?
   Adolescenţilor din ziua de astăzi, in proporţie de 80% le sunt specifice spontaneitatea şi monotonia, neştiind ce vor pentru viitor, ce vor pentru ei în mare. Aceştia acţionează reprezentativ în momente de veselie, de distracţie, de încântare; eliberând mintea de tot ce înseamnă presiune, stres sau probleme personale.
 Nu spun că este un lucru rău, ba din contră, să-ţi rezervi mintea şi pentru activităţi total opuse momentelor de maximă presiune, uitând de ele, este un ideal psihologic, o eschivă din realitate şi din problemele prezente atunci. Doresc să îţi cer ţie, cititorule, un mic lucru: Nu te obişnui cu această stare, te rog! Luptă pentru un ideal, pentru acea dorinţă!
     Pentru un viitor "sclipitor" trebuie trudit, din greu, şi nu este o cale uşoară pentru asta. Trebuie să-ţi pui mintea la contribuţie, să-ţi faci un program remarcabil care să nu îţi stânjenească activităţile. Înlătură orice lucru care îţi redă o stare de nelinişte, orice persoană care-ţi strică buna dispoziţie şi te lasă c-o stare depresivă, rece; o acea stare care te face să rămâi absent psihic, gânditor din toate punctele de vedere în momentele în care ai fi putut lucra din greu pentru un scop neatins încă. Vei fi stresat, foarte stresat, mai ales când va trebui să-ţi susţi punctul de vedere despre acel ideal. Concurenţii te vor critica, din ce în ce mai drastic, dar tu, persoană inteligentă, poţi prelua acea critică ca o lecţie, şti bine: reproşurile sunt constructive.
    Trezeşte-te! Lasă-ţi lenea deoparte, eşti o persoană formidabilă şi poţi face multe. Contruieşte-ţi viitorul după bunul plac, sunt deciziile tale, nu a celor din jur.