20 nov. 2016

Gânduri de duminică, vol 1.

      Gânduri printre rânduri, cultiv și relatez idei care nu-și au rostul...
     Ce înseamnă să critici sau să fi criticat? Cum acționezi când ești judecat de cei din jur, fie pozitiv sau negativ? Te-ai întrebat de ce faci asta?
*Fiecare acțiune, fiecare faptă pe care o faci, indiferent de timp sau de loc, intră în compunerea caracterului; dar oare ce stil de trai vei dezvolta dacă renunți la acțiunile care-ți produc plăcere doar din pricina feedback-ului negativ?*
   Problema cu critica este că, de fapt, pune sub semnul întrebării propriul simț al valorii morale, al valorii de sine. Critica implică judecată, și cu toții avem momente de reacția instinctivă de respinge când suntem judecați.
          Am descoperit recent aceste rânduri: „Motivațiile vor fi judecate, nu aparențeleToți oamenii au o datorie importantă, și anume aceea de a fi conștienți care esta nota determinantă care le caracterizează conduita de fiecare zi și care sunt motivațiile care e determină acțiunile.” – Ellen White în „Minte, caracter, personalitate”
Este adevărat, ficare persoană este criticată pentru absolut tot: înfățișare, acțiuni de moment, caracter; absolut tot este spus judecății.
               Tot în acest paragraf erau dezvoltate aceste idei: „ Ei trebuie să fie atenți la motivația specifică ce se ascunde în spatele fiecărei fapte, deoarece fiecare faptă adusă la împlinire în viață este judecată în funcție nu de aparență, ci de motivul care a dictat acțiunea.” Totul depinde de noi acum, cum voim prelua aceste prejudecăți: constructive sau distructive.
    Imagini pentru critica
  • Critica constructivă este concepută să asigure feedback autentic într-o manieră utilă și lipsită de răutate, de amenințare.
  • Critica distructivă este critica pe care noi o percepem într-un mod greșit. Aceasta trebuie gândită, trebuie puricată, observată în diferite moduri pentru a putea fi captată sub o formă acceptabilă.
Indiferent de feedback, încearcă să vezi mereu partea bună a lucrurilor, să nu renunți la nimic și să termini orice moment criticat într-o notă bună.
          Gânduri printre rânduri, cultiv și relatez idei care nu-și au rostul pe tot parcursul zilei, dar care-mi dau de gândit mereu la finalul acesteia.
*Duminică, 20.11, o zi însorită, nimic special acum. Leneș fiind, șed în casă fără să-mi pese de vremea frumoasă de afară; citesc sau dezvolt alte activități nesemnificative. Peste două zile se împlinesc 2 anișori de când a apărut blogul.. câte momente au fost, superbe.. dar nu detaliez acum (este prea frumoasă atmosfera zilei, scăpați ușor astăzi). Mulțumesc!*